Bedreigingen omzetten in kansen: Never a dull moment in de logistiek!
“Onze kracht is ons sterke pan-Europese netwerk” staat op onze website. Het onderhouden van zo’n groot logistiek netwerk is letterlijk ‘daily business’. We zijn voortdurend op zoek naar mogelijkheden om ons netwerk te versterken, we maken gebruik van mogelijkheden van nieuwe partners en spelen in op actuele ontwikkelen. De huidige onrust rondom de Brexit laat goed zien met welke uitdagingen we in de praktijk te maken krijgen. Onze huidige partner op het Verenigd Koninkrijk is zo druk met douaneprocedures dat we – om vertragingen te voorkomen – een plan B moesten ontwikkelen.
Voor mensen die niet zo bekend zijn met de logistiek: Als wij een nieuwe lijn onderzoeken kijken we naar drie zogenaamde ‘legs’. In Leg 1 wordt een zending bij de klant afgehaald en naar onze terminal vervoerd. Leg 2 betreft het vervoer van onze terminal naar de terminal van de partner. In Leg 3 ten slotte, wordt de zending van de terminal van de partner naar de eindklant gebracht. Deze legs worden door ons allemaal apart gemonitord en bij zendingen naar het Verenigd Koninkrijk leverden vooral Leg 2 en Leg 3 problemen op. Bij Leg 2 lag dat grotendeels aan de aangescherpte douaneprocedures. De Britse douane kent nog niet alle procedures, onze partner in het VK moet contact opnemen met de ontvanger in verband met inklaring en ook die ontvanger heeft nog lang niet al zijn zaken op orde, zodat hij niet altijd snel de juiste informatie kan leveren.
Wij hebben diverse aanpassingen gedaan om onze klanten toch goed te kunnen blijven bedienen. Allereerst hebben we in het VK een nieuwe partij gezocht die gespecialiseerd is in customs/douane en waarbij de aflevering vele malen sneller gaat. Verder hebben we voor zendingen op Noord-Ierland en Ierland een nieuwe rechtstreekse route gekozen, waarbij we het VK letterlijk omzeilen. Waar de meeste transporteurs nog steeds via het VK rijden, kunnen onze leveringen zonder belemmeringen doorgaan. Onze chauffeurs nemen de boot van Rotterdam naar Dublin, waarmee we veel tijd winnen en – dankzij een rechtstreekse lijn – ook betere service kunnen leveren.
De gevolgen zijn al zichtbaar: Onlangs werd ik gebeld door een importeur in relatiegeschenken die sinds de Brexit grote problemen had met zijn huidige logistieke partner. Het kostte de vervoerder twee weken om zendingen vanuit Groot-Brittannië naar Nederland te importeren. Wij hebben die looptijd kunnen terugbrengen van twee weken naar twee dagen.
De logistieke wereld is geen rocket science. Het is wél een wereld waar je met echt ondernemerschap een verschil kunt maken. En daarover schrijf ik graag in deze columns. Ondernemerschap in relatie tot het optimaliseren van een logistiek netwerk betekent vooral: Toewijding en de intrinsieke wil om dingen echt op te lossen. Het betekent ook: proberen slimmer en sneller te zijn dan de concullega. En het betekent: Oplossend denken, altijd op zoek naar het beste alternatief, juist ook in lastige situaties. Veel mensen roepen ‘Het is een bende in het Verenigd Koninkrijk’. Ze koppelen die houding te vaak aan een soort passiviteit, alsof het ons overkomt en we er niets aan kunnen veranderen. Wij zien ook hoe groot en complex de impact van Brexit, maar we stropen vervolgens de mouwen op en gaan aan de slag.