Column: Blijf actief innoveren, juist in moeilijke tijden!

Blijf actief innoveren, juist in moeilijke tijden!

In veel opzichten zitten we als ondernemers, ongeacht de branche waarin we werkzaam zijn, in hetzelfde schuitje momenteel. We hebben allemaal te maken met personeelsschaarste, met de onzekerheden die voortkomen uit de oorlog in Oekraïne en met ongekend hoge inflatiecijfers.

Volgens mij is het in onrustige tijden als deze vooral belangrijk om niet de koppies te laten hangen, maar om juist te zoeken naar positieve dingen en naar mogelijkheden. Dat betekent ook: de juiste focus houden. Er bestaat een mooie psychologische wijsheid: ‘Goede leiders slagen erin om niet onnodig te focussen op dingen waarop ze geen invloed hebben en focussen volledig op dingen waar ze wél invloed op hebben’. Vertaald naar mijn eigen ondernemerschap: Het gaat mij als bescheiden logistieke ondernemer uit Vianen niet lukken om de inflatie een halt toe te roepen en ik heb ook geen toverstaf waarmee ik morgen het chauffeurstekort oplos. Waar ik wél invloed op heb, dat zijn dingen als de weerbaarheid van mijn medewerkers, beslissingen om in hectische tijden wel of niet door te gaan met innoveren en de sfeer in onze eigen organisatie.

En daar gaat onze focus naartoe. Juist in een zware periode kiezen wij er bewust voor om niet bij de pakken neer te gaan zitten. Je ziet in moeilijke tijden vaak dat bedrijven gaan navelstaren en heel erg gaan focussen op interne processen met als doel zoveel mogelijk kosten te reduceren. Wij kiezen voor een andere weg. Als familiebedrijf zijn we altijd scherp op de kosten en daar gaan we nu niet extra op focussen. In plaats daarvan kijken wij vooral naar mogelijkheden om te innoveren. We hebben bijvoorbeeld een nieuwe dienst naar Frankrijk opgestart en we hebben een nieuw scansysteem voor ons warehouse aangeschaft. We kijken welke kansen er juist nu ontstaan: Iedere periode heeft zijn eigen dynamiek en als je de dynamiek van zo’n stormachtige periode leert herkennen, ga je ook de mogelijkheden van zo’n periode inzien. En: we investeren niet alleen in nieuwe diensten en betere technologie, maar zeker ook in de cultuur van onze organisatie. We gaan door met ons leiderschapsprogramma en met het verankeren van een cultuur van menselijk en klantgericht organiseren in alle geledingen van Van Duuren.

Als je mijn columns vaker leest, dan weet je dat ik hou van zogenaamde ‘tegeltjeswijsheden’, eenvoudigweg omdat die vaak veel waarheid bevatten. Laatst kwam tijdens een van onze leiderschapssessie zo’n wijsheid langs, van Charles Darwin. Het ging erover dat zijn bekendste ‘legacy’, de Survival of the Fittest, vaak ten onrechte wordt geïnterpreteerd als ‘het overleven van de sterksten’. Daar gaat het bij Darwin niet om. Hij stelt:  ‘Het is niet de sterkste die overleeft, noch de meest intelligente. Het is degene die zich het beste kan aanpassen’.

En eigenlijk is dat wat je als ondernemer voortdurend aan het doen bent. Je past je aan aan veranderende omstandigheden. We moeten door de storm, of we willen of niet. En zo’n reis doorsta je een stuk beter als je dat doet met een sterk, weerbaar en optimistisch Team.

Het allerbelangrijkste, wat we als ondernemers nooit moeten vergeten, is wat mij betr… Oh, sorry, ik moet snel stoppen, de eerste trailer van een nieuwe klant komt zojuist binnen in ons warehouse, en ik wil die goederen altijd even zien. First things First. Volgende maand schrijf ik verder …

Iedere maand schrijf ik een column over mijn ervaringen als oprichter en directeur van Van Duuren. Deze column is ook terug te vinden op onze social media. Vind jij het leuk om maandelijks mijn column te ontvangen? Laat dat weten via een mailtje naar: jeroen.van.duuren@vanduuren.nl en ik stuur ‘m voortaan naar je toe!