ELHA Cosmetics: ‘Eerlijk is eerlijk; met Van Duuren gaat het vervoer altijd goed’

“Ons partnership met Van Duuren bestaat al 36 jaar en in 99 van de 100 gevallen, verloopt alles perfect”, zegt Leo Hertz, directeur van Elha Cosmetics tevreden. Van Duuren haalt parfums en cosmetica op voor Elha uit Frankrijk, Italië en Zwitserland. “Twee keer per week staat de vertrouwde vrachtauto op tijd voor mijn deur. Soms vaker omdat wij ook geregeld spoedzendingen hebben.”

Elha is distributeur van meer dan dertig cosmetica- en parfummerken. Eén van de weinige in de Benelux volgens Hertz. “Veel grote cosmeticabedrijven hebben hun eigen filialen. Wij vertegenwoordigen de onafhankelijke merken. Gelukkig zijn dit er nog altijd veel, zodat wij ons bedrijfsrisico goed kunnen spreiden.” De samenwerking met de familie Van Duuren gaat terug naar 1981. “Sinds de start van ons bedrijf, regelen de Van Duurens het vervoer”, blikt Hertz terug. Sinds 2004 is Van Duuren verantwoordelijk voor de import vanuit Frankrijk, Italië en Zwitserland naar het magazijn van Elha in Burgerveen. Hoewel het transport inmiddels is opgenomen in de dagelijkse routine van Van Duuren, wordt dit wel met grote zorg behandeld, benadrukt Stef Blommaart. “Het gaat natuurlijk om kostbare lading. Een retail value van 70 miljoen euro is niet ongewoon, maar belangrijker nog: de lading valt onder de wetgeving van gevaarlijke stoffen. Een flesje parfum is niet bijzonder gevaarlijk, maar een hele trailer vol wel.”


Bijzondere maatregelen

Voor Van Duuren houdt dit in dat er bijzondere maatregelen moeten worden getroffen. “Onze chauffeurs zijn opgeleid om deze stoffen te mogen vervoeren en hebben een vergunning die ze bij het laden moeten laten zien”, vult Jeroen van Duuren aan. “Ook heeft de chauffeur een speciale uitrusting aan boord en rijdt hij vanzelfsprekend met een kastenwagen die voldoet aan de eisen die worden gesteld aan dit type transport.” Ook in de planning wordt rekening gehouden met het gegeven dat niet elke route met deze lading kan worden gereden. “Om Italië uit te komen, kunnen we gebruikmaken van een bepaalde pas”, geeft Blommaart als voorbeeld. “Dat kost soms tijd. Tunnels zijn veruit sneller, maar voor de zendingen van Elha uitgesloten.” Niettemin komen de goederen eigenlijk altijd op tijd aan in Burgerveen. Volgens Hertz een mooie prestatie. “

Snel schakelen
“Ook omdat onze opdrachtgevers in het buitenland vaak pas op het laatste moment laten weten dat er goederen klaar staan. De planners in Vianen moeten dan echt snel schakelen. Elke keer als ik de vrachtwagen van Van Duuren op dinsdag en donderdag weer de hoek om zie rijden, ben ik blij met de samenwerking. In de loop van de jaren zijn we op elkaar gaan bouwen en weten we dat we elkaar ook kunnen vertrouwen.”