Enrico: ‘Van Duuren is onze rots in de mediterrane branding’

De bijzondere tapas in de delicatessenwinkel, maar ook de bekende groene olijven in de supermarkt. de kans is froot dat de lekkernijen geimporteerd zijn door Enrico. ”Wij werken zowel voor de groothandel als de speciaalzaken”, vertelt purchase manager Remco Bregten. ”Het assortiment dat wij voor deze relaties invoeren, is wel verschillend. Een delicatessenwinkel zal eerder op zoek zijn naar vernieuwende en nog onbekende specialiteiten, terwijl in de grote winkels de al meer beproegde producten te vinden zullen zijn. Voor deze ketens is het belangrijker dat de handel snel en in grotere hoeveelheden geleverd kan worden. Elk marktsegment heeft voor ons zijn eigen uitdagingen en kansen.”
Uitdagingen mediterrane specialiteiten goed worden opgepakt, want ondanks de crisis groeit Enrico uit zijn jasje. Bregten: “In november krijgen we de
sleutel van de buurman en kunnen we onze kantoorruimte verdubbelen. Dat zouden we natuurlijk niet doen als ook onze importactiviteiten niet zouden toenemen.”

“Meer import betekent ook meer vervoer waarvoor in toenemende mate een beroep op ons wordt gedaan”, voegt Ed Kooijman, sales manager bij Van Duuren Districenters, hieraan toe. “In het begin van mijn contacten met Enrico was het vervoer heel bescheiden, maar elk jaar komt er werk voor ons bij.” Door deze groei is de visie op transport binnen Enrico wel veranderd, meent Remco Bregten. “Eerst was onze eerste prioriteit datde handel goed en wel in Nederland kwam.
Maar naarmate het vervoersvolume toeneemt, worden begrippen als efficiency en kosteneffectiviteit belangrijker. Een tijd terug hebben we daarom naar verschillende mogelijkheden gekeken waarbij ook regionale vervoerders de revue zijn gepasseerd. Voor landen als Italië en Frankrijk zijn we toch weer bij Van Duuren Districenters uitgekomen als een kwalitatief goede, flexibele en betrouwbare vervoerder die aan onze hoge verwachtingen kan voldoen.”

De eisen die Enrico aan transport stelt zijn zo hoog omdat de importeur ook verantwoordelijk is voor de voedselveiligheid van de versproducten. Bregten: “Wij zijn zelf HACCP gecertificeerd en verwachten van partijen met wie wij samenwerken dat zij ook met oog voor voedselveiligheid met onze goederen omgaan. Een vervoerder als Van Duuren Districenters begrijpt dat.”

De leveringen voor Enrico verlopen via een strak en doeltreffend schema waarin artikelen wekelijks op maandag in Italië worden geladen en op woensdag in Nederland aankomen. Tenminste als alles volgens het boekje gaat. “Het komt voor dat ik iets met spoed nodig heb of dat ik echt niet weet hoeveel pallets er daadwerkelijk klaar staan”, zegt purchasing assistent Monique Eggink “dan is het altijd weer een opluchting om te merken hoe goed dat wordt opgepakt door
de planners in Vianen.” Dat geldt ook voor de import vanuit Griekenland. Deze producten worden meestal door de Grieken zelf naar Nederland gereden, maar in de zomer neemt Van Duuren Districenters dit vervoer geregeld over. Eggink: “Dan worden de meloenen geoogst en is in Griekenland geen vrachtwagen
meer te krijgen. Op dat soort momenten ben ik blij dat ik de chauffeurs in Vianen achter de hand heb!”