Interview Jeroen en Jasper van Duuren: ‘We wilden weer ondernemer zijn’

Op 5 april 2017 verscheen onderstaand interview met Jeroen en Jasper van Duuren in Nieuwsblad Transport. Lees hier het verhaal over de kracht van een familiebedrijf, de waarde van een fijnmazig netwerk en de rol van Van Duuren als ketenregisseur:

Interview Jeroen en Jasper van Duuren

‘We wilden weer ondernemer zijn’

Mels Dees

Van Duuren Districenters is in het Utrechtse Vianen niet gevestigd in een zichtlocatie langs de snelweg. Om bij het pand te komen moet je langs de laaddocks van GLS en het pand van Parts Express. Maar met het passeren van die twee bedrijven wordt al een deel van de geschiedenis van Van Duuren verteld.

GLS is jullie voormalige moederbedrijf, Parts Express splitste zich ooit van jullie af.
Jeroen van Duuren: Sterker nog, Parts Express wordt gerund door onze neef en GLS huist nog steeds in vastgoed van ons.

Van Duuren bereikt dit jaar de mooie leeftijd van 75 jaar, maar was niet al die tijd in de familie.
Jasper van Duuren: Onze opa begon in 1942, in de oorlog, in Amsterdam het bedrijf. Hij richtte zich op lijndiensten. Dit groeide uit tot een grote onderneming: in 1994 hadden we 500 mensen in dienst. 1980 was ons bedrijf medeoprichter van NPD, de Nederlandse Pakket Dienst. In de jaren erna werd vanuit de moederonderneming Parts Express opgericht, dat zich specialiseerde in de distributie van auto-onderdelen. In 1994 splitsten we Parts Express af, dat ging onze oom Adrie van Duuren leiden – inmiddels is zijn zoon er directeur. Wij gingen verder met Van Duuren en de Nederlandse Pakket Dienst.

Vandaar de nabijheid van Parts Express hier in Vianen.
Jeroen: Precies. In 2000 verkochten we Van Duuren aan GLS en traden toe tot de directie van de Nederlandse divisie van GLS.

Van familiebedrijf traden jullie toe tot de directie van een grote corporate.
Jeroen: Groot was het zeker. In die tijd reed GLS met 16.000 vrachtwagens door heel Europa en leverde circa een miljoen pakketten per dag af. Het was een boeiende tijd.

Maar…
Jasper: We misten het echte ondernemerschap. We hadden ons verplicht drie jaar binnen GLS te blijven werken – en hadden overigens een contract tot ons pensioen gekregen. Maar in 2004 meldden we de toenmalige directeur dat we toch het ondernemerschap misten.
Jasper: we wilden weer ondernemer zijn.

Was dat een verrassing voor de top van GLS?
Jasper: Men snapte het heel goed. We hadden gezien dat de internationale activiteiten, welke we ook verkocht hadden aan GLS, binnen GLS minder focus kregen. De omzet van die divisie kwam niet boven de 1,5 miljoen uit, met drie medewerkers. Via een management buy-out hebben we dit teruggekocht en richten wij in 2004 Van Duuren weer op, waarvan we samen de directie vormen.

Zonder externe aandeelhouders.
Jeroen: We hebben beiden 50% van de aandelen. We zijn sinds 2004 sterk gegroeid. We werken hier nu met 70 man, bij een omzet van 35 miljoen. We hebben drie vestigingen, waarvan één in Barcelona.

Die laatste locatie is het gevolg van het voorlopige hoogtepunt de overname van Interport, met een sterk netwerk in Spanje en Portugal.
Jeroen: We namen het bedrijf op Schiphol op 1 januari dit jaar over. We verzorgen nu 235 lijndiensten per week en bestrijken daarmee heel Europa. We zijn via partners actief in 39 landen, met 791 afleverdepots. Onze partners zijn met 19.775 vrachtwagens onderweg. Veel van die lijndiensten hebben een dagelijkse frequentie.

Want jullie beschikken niet over eigen rollend materieel.
Jasper: Nee, wij huren alles in, niet alleen vervoersdiensten, maar ook distributiecentra en ander vastgoed. Wij voeren de regie voor de opdrachtgever, als ketenregisseur.

Waarom kunnen die transportbedrijven dat niet zelf?
Jeroen: Ten eerste is hun focus toch het rollend materieel van A naar B te laten rijden. Daarnaast hebben grote klanten, denk aan filiaalbedrijven als Foot Locker en Hunkemöller dan in verschillende landen vaak te maken met verschillende partners. Juist omdat we met heel veel partners samenwerken, maar de klant slechts met een partij contact hoeft te hebben – namelijk met ons – zijn we in staat uiterst efficiënt een groot aantal lijndiensten aan te bieden. We bezorgen de producten tot in de winkel, heel fijnmazig dus. Daarnaast dragen we zorg voor alle administratie rond het transport.

Blijft het bedrijf nu in de familie?
Jasper: Dat zou natuurlijk mooi zijn. Zeker in Italië, Spanje en Duitsland wordt het door klanten en zakenrelaties zeer gewaardeerd als je kunt zeggen dat een onderneming al meerdere generaties in familiehanden is. We hebben beiden kinderen die de juiste opleidingen volgen, dus als ze willen dan is een instap in de onderneming zeker mogelijk. Maar het is natuurlijk geen verplichting.