Jeroen van Duuren: Delivering your promises sinds 1892

Managing director Jeroen van Duuren (59) heeft er zin in. Sportief gekleed gaat hij ervoor zitten om het verhaal te vertellen over zijn familiebedrijf. Beter gezegd, hun familiebedrijf, want Jeroen runt het bedrijf samen me broer Jasper.

Ze vullen elkaar goed aan. Jeroen is de man van de contacten, Jasper de man die het productieproces leidt. En dat productieproces is best bijzonder. Delivering your promises, door heel Europa, betekent dat Van Duuren het vervoer voor haar klanten als hoofdaannemer organiseert en garandeert. Er rijdt geen één vrachtwagen rond die van hunzelf is. De wielen besteden ze volledig uit. Het begon allemaal lang geleden toen overgrootvader Nico van Duuren in 1892 in Amsterdam begon als boodschapper van recepten. Eerst met de handkar, later met paard en wagen en de trekschuit. Zijn zonen Nico en Piet komen erbij waarvan Piet in de oorlog (1942) weer uitstapt en in Amsterdam zelfstandig verder gaat. “Hij verkocht al zijn huisraad om de opstart te financieren en had alleen nog een tafel en twee stoelen. En dat met twee kleine kinderen waaronder mijn vader Nico en oom Adrie, die samen het bedrijf voortzetten. Adrie is de latere eigenaar van Parts Express.” Nee, de Van Duurens waren nooit bang om het over een andere boeg te gooien. Zelfs niet om een vestiging in Rotterdam te openen. Het bedrijf wordt door Nico en Adrie uitgebouwd en in 1988 werken er al 500 mensen. Tevens was van Duuren in 1980 één van de grondleggers van de Nederlandse Pakket Dienst (NPD). Het bedrijf breidde uit naar Vianen. Centraal gelegen en vlakbij grote klant Sony. In 1983 zag Van Duuren Elektronika Express het levenslicht, gevolgd in 1988 door Parts Expres. In 1994 besluit Adrie om verder te gaan met Parts Express, ook wel bekend als Van Duuren Onderdelen Distributie. Jasper en Jeroen gaan dan verder met Van Duuren Districenters, Elektronika Express en de Nederlandse Pakket Dienst.

De snelle groei en opsplitsing van het bedrijf is volgens Jeroen typisch Van Duuren. “We zien kansen. Het geeft een kick om iets voor elkaar te krijgen. Dat vooral. Mijn ouders zaten in het transport maar als mijn vader een kippenslachterij had gehad dan had mijn vader ze verkocht aan de Albert Heijn en Jasper en ik aan de Carrefour in Frankrijk. Zakendoen dat is de voldoening en internationaal zakendoen geeft net een extra dimensie. Ik heb geen diesel in mijn aderen. Tijdens mijn militaire dienst heb ik wel een vrachtwagenrijbewijs gehaald maar ik heb er weinig gebruik van gemaakt. Wij zorgen ervoor dat de pakketten van a naar b komen. Daar gaat het om. Processen beheren, ict, schakelen met talloze distributiepunten in heel Europa. Na de lockdown kregen wij een telefoontje van Hunkemöller, of wij alle overtollige voorraden van alle Nederlandse winkels wilden ophalen en afleveren bij hun winkels in Duitsland. In 48 uur was alles geregeld. Met één telefoontje. Daar zijn we goed in. Fijnmazige distributie.” ‘We’, Jeroen spreekt vaak in deze persoonsvorm. Hij groeide op in een typisch ondernemersgezin. Moeder Gerda werkte net zo hard mee en runde de administratie. Het ging thuis altijd over de zaak. Altijd. Zelf probeert hij zaak en privé wat meer te scheiden. Vanuit zijn idyllische optrekje bij Saint Tropez hoeft dat ook bepaald geen straf te zijn natuurlijk.

Inmiddels tikt hij alweer de 59 jaar aan, maar stoppen komt in zijn woordenboek niet voor. “Ik wil zeker wel doorgaan tot mijn 70ste.”

Familiebedrijf in Beeld heeft een compleet blad aan Van Duuren gewijd. Dit artikel is één van de gepubliceerde items. Elke week zullen wij een item posten van het magazine.
Bronvermelding: Familiebedrijf in Beeld