LIS – In gesprek blijven

Jos Zomer is verantwoordelijk voor LIS BV in Hasselt, de Nederlandse dochter van het Duitse bedrijf LIS AG. Met meer dan 200 fte staat deze organisatie borg voor een jarenlange staat van dienst en continuïteit.

Van Duuren zocht en vond bij ons een IT-organisatie met bewezen software die niet van de één op de andere dag omvalt.” Zomer studeerde logistiek en economie en bekostigde die studie ooit door in zijn vrije tijd te werken als vrachtwagenchauffeur. Aan diesel in het bloed dus geen gebrek. “Gelukkig heb ik een goede afslag genomen en kan ik voor LIS automatiseringsvraagstukken aanpakken vanuit een praktijkbenadering.” De geestdrift spat er in ieder geval van af als je met Jos praat. LIS BV (Logistics Information Systems BV) ontwikkelt, installeert en implementeert het transportmanagement systeem WinSped; een alomvattend computersysteem voor ordervastlegging, planning en facturatie. Voor Van Duuren betekent dit onder andere dat de controle van de maten en de gewichten van pallets volledig geautomatiseerd verloopt. Daardoor worden de juiste hoeveelheid kilo’s en maatvoering afgerekend. Elke pallet wordt in het crossdock van Van Duuren via een meetplatform gecheckt. Die controleinformatie gaat ook weer naar de klant. Met die info kan een klant, heel transparant, aan de hand van de vooraf overeengekomen tarieven de uiteindelijke nota controleren. De basis van het huidige WinSped is gelegd in de jaren ’80, waarbij het als hulp bij complexe berekeningen van transportdiensten fungeerde. Sindsdien werd het systeem steeds verder verfijnd, vernieuwd en verbeterd. In Europa werken ruim 1100 transportbedrijven met WinSped®. Van transportbedrijven met meer dan 1000 wagens en verschillende vestigingen tot aan kleine transporteurs met tien wagens.

En net zo gevarieerd zijn de diensten van die bedrijven. Vers fruit, bulksilo’s, bloemen of groupage het maakt niet uit. Wat wel uitmaakt is de feedback van al die verschillende gebruikers waar LIS WinSped steeds mee verrijkt. ”Van Duuren heeft lang gezocht naar een vervanger van het toenmalige AS-400 systeem. De dienstverlening van Van Duuren kenmerkt zicht door het pan-Europese netwerk waarmee Van Duuren ervoor zorgt dat zendingen op de juiste plaats en op het juiste moment worden geleverd, daarvoor worden partners gebruikt die via line-hauls worden beleverd. Het is dus meer een serviceorganisatie dan een transporteur. En dus hoort daar geen gewoon maar een high end TMS (Transport Management Systeem) bij. Jasper van Duuren zei: “Wij zijn zo klantgericht dat ik wil dat onze klanten hun distributie bij ons zo kunnen inregelen alsof ze een pizza bestellen. Kies maar uit, wat moet er allemaal op en aan.” Een bedrijf als Van Duuren is continu in ontwikkeling. “Wij moeten zorgen dat we constant met ze in gesprek blijven. Niet dat er een ontwikkeling gaande is die we niet zien aankomen. Erbij blijven en anticiperen.” Net als Van Duuren is LIS ook een familiebedrijf. “Onze focus is net als bij Van Duuren gericht op de lange termijn. Wij voelen ons daar behoorlijk bij thuis. Ook bij LIS is sprake van de tweede generatie in het management. Nadenken over strategie en marktbenadering, het zijn de afwegingen die buiten het MT worden voorbereid. Dat levert minder haantjesgedrag op types die iets bedenken en dan weer weg zijn. Dat maak je bij Van Duuren en bij LIS never nooit mee.”

Familiebedrijf in Beeld heeft een compleet blad aan Van Duuren gewijd. Dit artikel is één van de gepubliceerde items. Elke week zullen wij een item posten van het magazine.
Bronvermelding: Familiebedrijf in Beeld