“Tariefverhoging in de transportwereld onvermijdelijk”

“Zonder tariefverhoging ga je eraan”, was deze week een kop in Nieuwsblad Transport. Deze uitspraak komt van Ferenc Laijko, topman van het grote Hongaarse transportbedrijf Waberer. Zulke stevige uitspraken horen en lezen we vrijwel aan de lopende band momenteel, en ze zijn helaas zeer begrijpelijk.

Het verhaal meldt verder dat Waberer onlangs de halfjaarcijfers presenteerde. De cijfers laten zien dat de onderneming ondanks een omzetstijging geconfronteerd is met een winstdaling van 14,5%, vooral als gevolg van de stijging in brandstof- en personeelskosten. Waberer verhoogde recentelijk de tarieven, en Laijko raadt alle bedrijven in de transportwereld aan hetzelfde te doen. “Bedrijven die hun tarieven niet durven te verhogen, kunnen niet overleven”, aldus de Hongaarse topman.

Iedereen in de transport wordt met deze realiteit geconfronteerd. De laatste editie van de Transport Market Monitor (TMM) laat zien dat de prijsindex voor de branche in het tweede kwartaal van dit jaar 17,2% hoger uitkwam dan het eerste kwartaal. Naast de genoemde brandstofprijzen en de grote druk op personeelskosten door een vreselijk krappe arbeidsmarkt, stuwt ook de schaarste in beschikbare transportcapaciteit de prijzen sterk omhoog. Volgens Transporeon, mede-samensteller van de Transport Markt Monitor, bevindt deze capaciteit zich op een historisch laag niveau.

Ook Van Duurens Eric de Wit schreef recentelijk een column over de ontwikkelingen. Eric stelt onder meer: “Het feit dat de hele economie dynamisch is, betekent dat onze industrie concurreert met alle industrieën om mensen te krijgen, en chauffeur worden is geen aantrekkelijke  perspectief voor de meeste jonge mensen. Daarom stijgen de lonen van chauffeurs, net als brandstofkosten, tolwegen, verzekeringen en weekendkosten.”

Kortom: het zijn zeer uitdagende tijden voor ondernemingen in de transportbranche. Uiteraard blijven wij ons bij Van Duuren inzetten voor een optimale dienstverlening aan onze klanten. Bij een goede relatie horen wat ons betreft ook transparantie en heldere communicatie. Daarbij vinden wij het belangrijk om onze relaties niet alleen op de hoogte te houden van ontwikkelingen binnen onze eigen organisatie, maar ook van trends die een grote impact op onze branche hebben, zoals de hier beschreven ontwikkelingen.