Wie de jeugd heeft…
Een paar keer per jaar komen mijn broer Jasper en ik met onze vijf kinderen bij elkaar om over ons bedrijf te spreken. We doen dat samen met een extern adviseur, die ons begeleidt bij de zogenaamde ‘next generation ontwikkeling’.
We trekken er een zaterdagochtend voor uit en praten samen over de ontwikkelingen in en om ons familiebedrijf, over innovaties en over lange termijn-plannen. Alle kinderen doen aan deze bijeenkomsten mee, of ze nu actief zijn (geweest) in ons bedrijf of niet. Die bijeenkomsten zijn inmiddels uitgegroeid tot een mooie traditie. Ze zijn leuk en inspirerend, en bovendien erg nuttig, want ze zorgen ervoor dat ook de jongste generatie Van Duurens direct betrokken is bij de onderneming.
Zulke activiteiten benadrukken wat mij betreft de waarde die wij hechten aan het feit dat we een echt familiebedrijf zijn. Een bedrijf dat al vier generaties wordt aangestuurd door Van Duurens en een bedrijf waar de ‘naamdragers’ tot op de dag van vandaag de directie vormen. Om meerdere redenen is dat heel waardevol. In de eerste plaats omdat we ons in de loop der decennia hebben ontwikkeld tot echte specialisten. De kennis van de transportwereld is ons letterlijk met de paplepel ingegoten en dragen wij over van generatie op generatie. In de tweede plaats omdat we het begrip familiebedrijf vertalen naar onze kernwaarden: Korte lijnen, een persoonlijke band met onze relaties én onze medewerkers en hart voor de zaak.
Ik schreef al in een eerdere column dat onderzoek aantoont dat juist familiebedrijven het tijdens de corona-pandemie opvallend goed hebben gedaan. Naar aanleiding van dit onderzoek van Nyenrode, vertelde Roberto Flören, RSM hoogleraar Familiebedrijven en Bedrijfsoverdracht, dat familiebedrijven zich kenmerken door flexibiliteit, financiële onafhankelijkheid en snelle besluitvorming: “Hierdoor komen zij vaak beter uit crises dan niet-familiebedrijven. De uitspraak ‘Never waste a good crisis’ van Winston Churchill is zeker goed besteed aan Nederlandse familiebedrijven”, aldus Flören in een artikel op de website van Nyenrode. Volgens Flören geeft 61 procent van de familiebedrijven aan dat de coronacrisis binnen het bedrijf heeft geleid tot blijvende innovaties. Ook dat herkennen wij, want we zijn bij Van Duuren tijdens de corona-pandemie heel hard bezig geweest met het verbeteren van een aantal processen en het versterken van ons logistieke netwerk. Ik schreef hier over in een aantal eerdere columns, die je onder meer hier en hier kunt lezen. Leuk om hierbij nog te vermelden: Het ligt in de planning dat Roberto Flören aan een van onze volgende next generation-bijeenkomsten een bijdrage zal leveren.
Terug naar de jongste generatie Van Duurens. Een aantal van onze kinderen hebben al op diverse plekken in het bedrijf gewerkt en mijn neef Sven is momenteel als Manager Domestic Distribution werkzaam in het bedrijf. Als vertegenwoordiger van de jongste generatie brengt hij – samen met andere jongere collega’s – nieuw elan binnen. Als ‘digital natives’ koesteren deze jongeren niet alleen de kernwaarden van het bedrijf, ze zijn ook dragers van technologische innovatie. Kortom: het samenwerken met mensen uit verschillende generaties is altijd van waarde, en ’t is helemaal prachtig als je dat met je eigen familie mag doen. Dat zijn van die dingen waarvan ik – ook bij het schrijven van deze nazomercolumn, met uitzicht over de Middellandse Zee – een glimlach op mijn gezicht krijg.